Wat zijn audioformaten en codecs?
Audioformaten verwijzen naar de structuur en het type van de audiobestanden of signaaldata. Denk aan formaten zoals stereo, Dolby Digital of DTS. Codecs, afkorting van coder-decoder, zijn de technologieën die geluid comprimeren en decomprimeren zodat het efficiënt kan worden opgeslagen en afgespeeld zonder (te veel) kwaliteitsverlies.
Door audio te comprimeren met een codec, kunnen grote audiobestanden kleiner worden gemaakt en eenvoudiger via bijvoorbeeld HDMI of draadloze verbindingen naar je soundbar worden gestuurd. De decoder in de soundbar zet deze data weer terug om het geluid zo natuurgetrouw mogelijk uit de speakers te laten klinken.
Belangrijke audioformaten voor soundbars
Soundbars ondersteunen vaak verschillende audioformaten. Hier zijn enkele veelvoorkomende en wat ze voor jou betekenen:
- Stereo (2.0): Basis audiowaarde met twee kanalen (links en rechts). Veel muziek en standaard tv-geluid zijn stereo. Prima voor eenvoudige setups.
- Dolby Digital (5.1): Een standaard surroundformaat dat vijf luidsprekers plus één subwooferkanaal gebruikt. Veel dvd’s, Blu-ray-disc en tv-kanalen gebruiken dit formaat.
- DTS Digital Surround (5.1): Een alternatief voor Dolby Digital met vergelijkbare structuur en kwaliteit.
- Dolby Atmos: Een geavanceerd surroundformaat dat geluid ook in de hoogte positioneert voor een driedimensionale luisterervaring. Vereist meestal speciale speakers of soundbars die Atmos ondersteunen.
- DTS:X: De concurrent van Dolby Atmos, ook gericht op object-gebaseerd geluid voor een realistischere surroundbeleving.
- PCM (Pulse-code modulation): Een ongecomprimeerde digitale audio, bijvoorbeeld bij aansluiting via HDMI of optische kabel. Vaak gebruikt voor hoge geluidskwaliteit.
Wat is het verschil tussen lossless en lossy codecs?
Codecs kunnen verliesvrij (lossless) of met verlies (lossy) comprimeren. Dit verschil is belangrijk voor de geluidskwaliteit.
- Lossless codecs zoals FLAC en ALAC behouden alle audiogegevens, waardoor de kwaliteit zo dicht mogelijk bij het origineel blijft. Deze worden vaak gebruikt bij muziekspelers, maar minder vaak direct door soundbars ondersteund.
- Lossy codecs zoals MP3, AAC en Dolby Digital comprimeren de audio met enig kwaliteitsverlies, maar zorgen wel voor kleinere bestanden en eenvoudiger transport. Dolby Digital en DTS vallen onder deze categorie en zijn standaard in vele home cinema setups.
Waarom is ondersteuning van verschillende codecs en formaten belangrijk voor je soundbar?
Als je soundbar bepaalde audioformaten niet ondersteunt, kan dat invloed hebben op de geluidskwaliteit of compatibiliteit met je tv en andere apparaten. Bijvoorbeeld:
- Ondersteuning van Dolby Atmos geeft je de mogelijkheid om te genieten van indrukwekkende 3D-geluidservaringen via speciale soundbars.
- Geen ondersteuning voor bijvoorbeeld DTS kan betekenen dat audio uit een bronbron wordt teruggebracht naar een eenvoudiger signaal, wat ten koste gaat van de geluidskwaliteit.
- Ondersteuning van PCM maakt het mogelijk om ongecomprimeerd geluid te ontvangen, wat vaak bij gaming en high-end videoapparatuur wenselijk is.
Hoe werken audioformaten en codecs samen met je tv en andere bronnen?
Je soundbar ontvangt audio meestal via HDMI, optische kabel, Bluetooth of wifi. Welke audioformaten en codecs worden doorgegeven, hangt af van de bron en de instellingen van je tv of apparaten zoals Blu-ray-spelers, spelconsoles en streamingboxen.
Veel moderne tv's kunnen audio doorgeven in verschillende formaten, maar soms moet je dit in de instellingen activeren. Zeker wanneer je een opgeslagen film afspeelt of een streamingdienst gebruikt, kan een audioformaat zoals Dolby Digital Plus of Atmos beschikbaar zijn. Het is goed om te weten welke formaten jouw tv ondersteunt en hoe deze doorgegeven worden aan je soundbar. Meer informatie over compatibiliteit vind je op onze pagina compatibiliteit met tv en bronnen.
Welke codec en audioformaat moet ik kiezen bij het kopen van een soundbar?
De keuze hangt af van je wensen en het gebruik:
- Wil je eenvoudige verbetering van je tv-geluid? Dan volstaat ondersteuning van stereo en Dolby Digital vaak al.
- Ben je een liefhebber van films en series met surround geluid, kijk dan naar soundbars met uitgebreide ondersteuning voor Dolby Digital 5.1, DTS en eventueel Dolby Atmos.
- Let ook op of de soundbar de codecs via de gewenste aansluitingen kan verwerken, bijvoorbeeld HDMI eARC voor hoge kwaliteit audio. Meer over aansluitingen lees je bij installatie en aansluitingen.
- Overweeg je meerdere speakers en een home cinema systeem? Lees dan ook onze vergelijking op soundbar vs home cinema.
Omgaan met installatie en aansluitingen
De juiste aansluiting bepaalt ook welke audioformaten en codecs je kunt gebruiken. Bijvoorbeeld ondersteunt een optische kabel geen Dolby Atmos, terwijl HDMI dat wel kan. Het is verstandig om voordat je een soundbar aanschaft te bekijken welke aansluitingen en audioformaten je apparatuur ondersteunt. Meer details over het eerder genoemde proces en welke aansluitingen er zijn, vind je op onze pagina installatie en aansluitingen.
Surround technologie en positionering
Vaak zijn er speciale technieken verwerkt in soundbars die zorgen voor een ruimtelijke geluidsbeleving, zelfs zonder extra speakers. Deze maken gebruik van de ondersteunde audioformaten in combinatie met reflecties in de ruimte. Wil je hier meer over weten, dan raden we je aan onze pagina over surround technologie te lezen. Ook adviseren we om aandacht te besteden aan de plaatsing en formaten, waar je meer leert via formaten en plaatsing.
Samenvatting
Audioformaten en codecs zijn essentiële begrippen bij het kiezen van een soundbar. Ze bepalen hoe goed je geluid klinkt en welke speciale geluidsopties zoals surround of object-based audio je kunt benutten. Door je bewust te zijn van welke formaten je apparatuur ondersteunt en welke jij belangrijk vindt, maak je een weloverwogen keuze en haal je het beste uit je nieuwe soundbar.