De technologie achter virtueel surround-geluid in soundbars

De technologie achter virtueel surround-geluid in soundbars

Inleiding

Het belang van geluid bij het kijken naar films en series is niet te onderschatten. Goed geluid kan je helemaal opzuigen in het verhaal en je een meeslepende ervaring geven. Om deze reden zijn er surround-geluid systemen ontwikkeld, die proberen om een bioscoopachtige geluidservaring bij je thuis te brengen. Echter, dergelijke systemen kunnen vaak veel ruimte in beslag nemen en prijzig zijn. Hier komt de soundbar om de hoek kijken: een compact en betaalbaar alternatief voor traditionele surround-geluid systemen. In deze blog verkennen we de technologie achter virtueel surround-geluid in soundbars om zo te begrijpen hoe deze apparaten in staat zijn om zo'n indrukwekkende geluidservaring te creëren.

Wat is virtueel surround-geluid?

Virtueel surround-geluid is een techniek die het idee van surround-geluid nastreeft zonder gebruik te maken van een groot aantal luidsprekers. Het idee is om een meerkanaals geluidservaring na te bootsen met beperkte luidsprekers. Dit heeft verschillende voordelen:

  1. Ruimtebesparing: soundbars zijn vaak slank en compact, waardoor ze eenvoudig in je woonruimte passen.
  2. Betaalbaarheid: soundbars met virtueel surround-geluid zijn vaak goedkoper dan traditionele surround-geluid systemen.
  3. Eenvoudige installatie: een soundbar is eenvoudig aan te sluiten en in de meeste gevallen hoef je geen extra luidsprekers of ingewikkelde kabels aan te leggen.
  4. Compatibiliteit met verschillende apparaten: soundbars werken tegenwoordig met diverse apparaten, zoals tv's, smartphones en gameconsoles.

Hoe werkt virtueel surround-geluid?

Om virtueel surround-geluid te creëren, worden er audioprocessing technieken toegepast om te zorgen voor geluidsbeweging en ruimtelijke effecten. Er zijn drie hoofdtechnieken:

  1. Channel-based surround: hierbij wordt het geluid verdeeld over meerdere kanalen (zoals links, rechts, voor en achter), wat zorgt voor de illusie van een ruimtelijk geluidsbeeld.
  2. Object-based surround: in dit geval wordt elk individueel geluidselement (of "object") in de mix behandeld en apart in de ruimte geplaatst, wat zorgt voor nog meer precisie in de positionering van geluid.
  3. Ambisonics: hier worden geluidsgolven gemeten en gereproduceerd in de vorm van sferische harmonieën, wat zorgt voor een volledig 360-graden geluidsbeeld.

Naast deze audioprocessing technieken, wordt er ook gebruik gemaakt van reflectie- en faseverschuivingstechnieken om geluidsgolven in een ruimte te manipuleren. Dit wordt gedaan door gebruik te maken van direct en gereflecteerd geluid, evenals verschillende geluidsweerkaatsing en -absorptie in de kamer.

Belangrijke geluidsverwerkingstechnologieën achter virtueel surround-geluid in soundbars

Er zijn twee belangrijke technologieën die veelal worden toegepast in soundbars om virtueel surround-geluid te creëren: Dolby Atmos en DTS Virtual:X.

Dolby Atmos

Dolby Atmos is al sinds een aantal jaar aanwezig in bioscopen en bij thuisbioscopen, en is ontworpen om een driedimensionaal geluidsbeeld te creëren. Dolby Atmos maakt gebruik van object-based surround, waardoor geluiden nauwkeuriger in de ruimte geplaatst kunnen worden. In een soundbar-systeem wordt dit vaak gedaan door ingebouwde opwaarts gerichte luidsprekers, die geluid weerkaatsen via het plafond om zo de illusie van hoogte te creëren.

DTS Virtual:X

DTS Virtual:X is een ander populair audioproces dat in sommige soundbars wordt gebruikt. Deze technologie maakt gebruik van geavanceerde psychoakoestische algoritmes om een virtueel hoogte- en surround-geluid te creëren zonder opwaarts gerichte luidsprekers. Dit betekent dat DTS Virtual:X in staat is om met vrijwel elke soundbar een overtuigende geluidservaring te bieden, ongeacht de configuratie van de luidsprekers.

Vergelijking van de twee technologieën

Beide technologieën hebben hun sterke en zwakke punten. Dolby Atmos biedt over het algemeen een nauwkeuriger en realistischer geluidsbeeld dankzij de object-based surround, maar is vaak afhankelijk van opwaarts gerichte luidsprekers om hoogte-effecten te creëren. DTS Virtual:X daarentegen kan in sommige gevallen minder nauwkeurig zijn in de positionering van geluid, maar is flexibeler in termen van luidsprekerconfiguratie en geschikt voor een breder scala aan soundbars.

Factoren die de prestaties van virtueel surround-geluid in soundbars beïnvloeden

Er zijn verschillende factoren die een rol spelen bij het bepalen van de prestaties van een soundbar met virtueel surround-geluid:

  1. De grootte en vorm van de kamer: hoe groter en/of onregelmatiger de kamer, hoe moeilijker het kan zijn voor de soundbar om een geloofwaardig surround-geluid te creëren.
  2. De plaatsing en positionering van de soundbar: het plaatsen van de soundbar op de aanbevolen locatie (vaak direct onder de tv) en op de juiste hoogte kan een groot verschil maken in het effect van het virtuele surround-geluid.
  3. Toevoeging van extra luidsprekers en subwoofers: hoewel niet strikt noodzakelijk, kan het toevoegen van extra luidsprekers en subwoofers het geluidsbeeld van de soundbar verder verbeteren.
  4. Afstemming en kalibratie van het geluidssysteem: het aanpassen van de instellingen van de soundbar en het geluidssysteem om deze af te stemmen op de kamer kan de algehele geluidservaring verbeteren.

Tot slot: De toekomst van virtueel surround-geluid in soundbars en home audio

De technologie achter soundbars en virtueel surround-geluid blijft zich ontwikkelen. Nieuwe technologische ontwikkelingen en innovaties zullen ongetwijfeld de audioweergave in soundbars verder verbeteren. Daarnaast wordt ook het gebruik van AI en machine learning steeds vaker toegepast om de audioweergave verder te optimaliseren en beter af te stemmen op de luisteromgeving.

Met de groeiende populariteit van soundbars en de constante verbetering van de ingebouwde virtuele surround-geluid technologieën, kunnen consumenten profiteren van steeds betere audio-ervaringen voor thuisgebruik.

Afsluitende gedachten

De voortdurende evolutie van audio-ervaringen voor thuisgebruik blijft indrukwekkend, en soundbars spelen een belangrijke rol in het verbeteren van deze ervaring voor consumenten. Door te begrijpen hoe de technologie en technieken achter virtuele surround-geluid systemen werken, kunnen consumenten beter geïnformeerde keuzes maken bij het kiezen van de juiste soundbar voor hun behoeften.

Klaar om een keuze te maken?
Bekijk dan nu alle soundbars.

© 2024 Beste Soundbar, onderdeel van mshops.
Bekijk ook onze andere producten